Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÁNOCE 2014

PERNÍČKY

500g hladké mouky
250g moučkového cukru
2 vejce - obě do těsta
100g másla (hery)
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
perníkové koření
1/2 lžičky jedlé sody

Vypracujeme těsto, které vyválíme a vykrájíme požadované tvary, které dáme péct na pečící papír a před pečením je potřeme vlažnou vodou. Upečené perníčky potřeme vejcem které jsme rozmíchali v mléku a necháme vychladnout.

POLEVA NA PERNÍČKY

1 bílek, půl lžičky šťávy z citronu (nebo ocet) a dvakrát prosátý moučkový cukr dle potřeby

Bílek s citronovou šťávou třeme a postupně přidáváme cukr do požadované hustoty a rovnou zdobíme. Uchováváme v uzavřené nádobě aby neoschla. Polevu je možné i obarvit.

INDUNKY

200g másla
200g hladké mouky
100g cukru moučky
100g mletých ořechů

Vypracujeme těsto a vykrajujeme kolečka, pečeme do růžova na cca 150°-180°C.
Pak připravíme náplň ze 120g piškotů, 80g másla, 120g cukru, 1 vanilku, 4 lžíce silné kávy. Piškoty umeleme, máslo s cukrem utřeme, přidáme vanilku a kávu a vše smícháme v hladkou nádivku a tou kolečka slepujeme. Zdobíme čokoládovou polevou, půlkou mandle nebo ořechem.

ČOKO DORTÍKY

200g hladké mouky
80g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
40g mletých vlašských ořechu
1 lžička mleté skořice
1 vejce
160g másla (hery)

Z těchto přísad vypracujeme těsto a necháme odležet. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Pečeme při 180°C asi 8 minut.

NÁPLŇ:
200g másla
100g hořké čokolády

Máslo utřeme s rozpuštěnou čokoládou na krém. Dáme na zdobícího sáčku a nastříkáme na polovinu koleček, druhou polovinou slepíme. Polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechy.

ESÍČKA

180g másla (hery)
60g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
10g kakaa
50g čokolády na vaření
200g hladké mouky

Máslo utřeme s cukry do pěny, přimícháme vejce a rozpuštěnou čokoládu, nakonec vmícháme mouku s kakaem.
Těsto dáme do cukrářského sáčku a řezanou trubičkou stříkáme na pečící papír. Pečeme při 180°C asi 12 minut. Po upečení necháme na papíře zchladnout.

KRÉM
150g másla
30ml rumu
100g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Vše vyšleháme na hladký krém a slepujeme k sobě vždy dvě esíčka.

SÁDLOVÉ PRACNY

200g hladké mouky
200g cukru moučky
150g sádla

Uděláme těsto a plníme do formiček pečeme na 150°-180°C


SÁDLOVÉ KAKAOVÉ DŮLKY

300g sádla
400g cukru moučky
400g hladké mouky
60g kakaa

Vypracujeme těsto, necháme uležet v chladu. Pak tvoříme kuličky ve kterých uděláme prstem nebo koncem vařečky důlek. Nebo vtlačíme oříšek. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, že jsou hotové poznáme tak že se nelesknou. Po vychladnutí můžeme do důlku dát marmeládu nebo bílou čokoládku.

SÁDLOVÁ KOKOSOVÁ KOLEČKA

250g sádla
250g cukru moučky
250g hladké mouky
100g kokosu

Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu, potom vyválíme a vykrájíme kolečka. Pečeme jako kakaové důlky. Hotová kolečka slepujeme krémem dle chuti a zdobíme čokoládou.


SÁDLOVÉ OŘECHOVÉ ROHLÍČKY

400g cukr moučka
400g polohrubé mouky
150g mletých ořechů
300g sádla

Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, potom tvarujeme rohlíčky a pečeme jako kakaové důlky.


DVOUBAREVNÍ ŠNECI

300g hladké mouky
150g cukru moučky
1 vanilkový cukr
2 žloutky
200g másla (hery)

Vypracujeme těsto které rozdělíme na dvě části do jedné dáme 2 lžíce smetany a druhou obarvíme kakaem.
Těsta dáme na 30min do lednice. Pak vyválíme dvě placky úzké ale dlouhé, dáme je na sebe a po dlouhé straně je pevně zavineme. Pak z rolády nakrájíme kolečka a dáme péct 150°-180°c.


MOKA SRDÍČKA

225g hladké mouky
75g moučkového cukru
150g másla (hery)
1 lžička mleté kávy

Ze všeho vypracujeme těsto a necháme aspoň hodinu odležet. Vyválíme a vykrajujeme srdíčka a pečeme do růžova.

NÁPLŇ
120g másla
120g moučkového cukru
2 lžičky instantní kávy, které jsme rozmíchali ve 4 lžičkách teplé vody
3 lžíce ruku

Máslo utřeme s cukrem, opatrně přidáme rozpuštěnou kávu a rum dle chuti.

Srdíčka slepíme k sobě a ozdobíme tmavou a bílou čokoládou.


LINECKÉ TĚSTO

280g másla (hery)
420g hladké mouky
140g cukru moučky
4 žloutky
citronová kůra a vanilkový cukr

Vypracujeme těsto které buď vyválíme a slepujeme jako klasické linecké a nebo jej plníme do košíčků upečeme a plníme krémem.

KRÉMY DO KOŠÍČKŮ

VANILKOVÝ KRÉM

300ml mléka
100g cukru
1 vanilkový pudink
4 žloutky
200g másla

Uvaříme hustý pudink do kterého jsme daly žloutky, necháme úplně vychladnout za častého míchání. Máslo vyšleháme s cukrem a přidáváme k němu vychladlý pudink a šleháme do hladka. Plníme do košíčku a zdobíme dle fantazie čokoládou, ořechy, sušeným ovocem atd.

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM 1
100g povoleného másla
60g moučkového cukru
1 nastrouhanou čokoládu na vaření
1 lžičku rumu

Vše vyšleháme v hladký krém. Zdobíme dle fantazie


OŘECHOVÝ KRÉM
300ml mléka
150g piškotů
200g ořechů
1 vanilkový cukr
2 lžičky rumu

Umleté ořechy smícháme s mletými piškoty, vanilkovým cukrem a rumem. Zalijeme převařeným horkým mlékem a utřeme na hladký krém. Zdobíme dle fantazie


ČOKOLÁDOVÝ KRÉM 2

250ml mléka
3/4 sáčku čokoládového pudinku
100g másla
3 lžíce moučkového cukru


Uvaříme hustý pudink který necháme za občasného míchání vychladnout. Mezitím si utřeme máslo s cukrem a postupně k němu přidáváme zcela studený pudink.

_____________________________________________________________________________________________

NUGETOVÉ ŠPIČKY

 

250 g nugety (Nutelly)

100 g (i víc) másla

2 lžíce vaječného koňaku.

Dětské piškoty

čokoládová poleva

 

Nugetu, máslo a vaječný koňak ušleháme do krému, nastříkáme špičky na piškoty a dáme zchladit. Pak je namáčíme do polevy.


LIKÉROVÉ ŠPIČKY

Piškoty si upečeme vlastní nebo použijeme kupované

Piškoty:
5 vajec
180g cukru
180g polohrubé mouky

Z bílku a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny, obě hmoty propojíme a vmícháme mouku.
Pomocí cukrářského sáčku stříkáme hladkou trubičkou na plech vyložený pečícím papírem piškoty o průměru asi 5cm. Pečeme asi 15 minut na 180°C

Čokoládový krém
250g másla
100g rozpuštěné hořké čokolády

Rozpustíme čokoládu kterou necháme trochu zchladnout tak aby stále tekla a přiléváme jí k máslu a šleháme na hladký krém, který necháme trochu ztuhnout. Krém stříkáme po obvodu piškotu hladkou úzkou trubičkou, pracujeme rychle aby krém moc nezměknul. Trochu krému si necháme na zakončení špiček. Takto nastříkané špičky dáme do chladu a připravíme si likérovou náplň

LIKÉROVÁ NÁPLŇ

100ml vaječného likéru
40g sušeného mléka

Smícháme likér se sušeným mlékem a plníme jej do špiček horním otvorem, který po naplnění uzavřeme pusinkou ze zbylého krému.

Takto připravené špičky dáme nejlépe do mrazáku a pak je rychle namáčíme v čokoládové polevě.


ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE

70g smetany ke šleháni
100g másla
60g cukru
200g kvalitní čokolády
2 lžíce likéru (nemusí být)
kakao na obalení

Do malého kastrůlku odvážíme smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahříváme na mírném ohni, do okamžiku než se cukr a máslo rozpustí pak ihned odstavíme. Přidáme najednou všechnu nalámanou čokoládu a mícháme dokud se všechna nerozpustí. Tuto směr uložíme do druhého dne do chladu aby ztuhla.

Rozložíme si na sebe 2 nebo 3 papírové ubrousky a do nich dáme kakao. Malou lžičkou odkrajujeme z dobře ztuhlé lanýžové hmoty malé kousky které obalíme v kakau tak že nadzvedneme střídavě všechny 4 rohy ubrousku, kuličky tak budou putovat kakaem. Oklepeme a můžeme dát do malých papírových košíčků. uchovávejte v chladu.


VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ

čokoláda
250g 100% tuku
300g moučkového cukru
100g kakaa
2 lžíce solamylu
5 lžic rumu

Vše rozpustíme ve vodní lázni.

Višně v rumu
Čerstvé nebo mražené višně naložíme do cukru a když se rozpustí (trvá to i několik dní) tak je zalijeme rumem kde je necháme aspoň 2 dny i déle nasáknout.

Papírový košíček vylijeme čokoládou, vložíme tam višeň a zalijeme další vrstvou čokolády a necháme ztuhnout.

VOSÍ HNÁZDA A KULIČKY V KOKOSU

160g piškotů
160g cukru
60g másla
1 lžíce rumu
2 lžíce mléka
20g kakaa

Piškoty umeleme a smícháme s ostatními přísadami. Vypracujeme mírně lepivé lépe však nelepivé těsto. Které vtlačíme do formičky na vosí hnízdo. Uděláme v něm druhým koncem vařečky, či prstem důlek který naplníme krémem a zavřeme piškotem.

Z tohoto těsta můžeme udělat i malí kuličky které obalíme ve strouhaném kokosu.

Krém do vosích hnízd

200g cukru
100g másla
1 žloutek
rum dle chuti


Máslo utřeme s cukrem a žloutkem a dle chuti přidáme rum plníme do důlku ve vosím hnízdě


ČOKOLÁDOVÉ HRUDKY

100g mléčné čokolády
150g hořké čokolády
15g 100% tuku
1 vanilkový cukr
100g kukuřičných lupínků

Čokoládu, tuk a cukr rozpustíme ve vodní lázni. Lupínky rozdrtíme a vmícháme do směsi. Lžičkou tvoříme malé hrudky které dáváme na pečící papír a necháme ztuhnout.

RAFAELO KULIČKY ZE SALKA

1 salko (zahuštěné slazené mléko)
200g ztuženého tuku
250g kokosu
100g mandlí

Tuk rozpustíme a necháme vychladnout, pak vmícháme tři čtvrtiny kokosu a přidáme celé salko. Tuto hmotu dobře zamícháme a necháme v lednici ztuhnout. Pak nabereme lžičkou kousek hmoty a tou obalíme mandli, uděláme kuličku a tu obalíme ve zbylém kokosu.


ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

100g 100% tuku
250g moučkového cukru
100g hořké čokolády

Vše rozpustíme za občasného míchání ve vodní lázni a je hotovo.